Juridisch eigenaar dupe van belastingschuld economisch eigenaar

Printvriendelijke versie

Soms zijn huizen verkocht zonder dat er uiteindelijk bij de notaris een overdracht heeft plaatsgevonden. De nieuwe eigenaar wordt dan economisch eigenaar van het pand, de verkoper blijft juridisch eigenaar. Dat kan ook wel eens verkeerd aflopen, zo bleek in een zaak voor de Haagse rechter.

In die zaak bleek de economisch eigenaar een flinke belastingschuld te hebben. De fiscus legde beslag op het huis om deze executoriaal te verkopen. De fiscus vroeg de rechter om de juridisch eigenaar te veroordelen tot het dulden van executoriale of onderhandse verkoop van het huis om daarmee de belastingschuld van de economisch eigenaar te betalen.
De rechter deed zoals gevraagd, in hoger beroep oordeelde het Hof bevestigend. Volgens de magistraten had de economisch eigenaar ook de werkelijke zeggenschap over het huis. Dat leidde tot de conclusie dat de juridisch eigenaar geen juridische gronden had om zich hiertegen te verzetten. De vraag of beiden of een van beiden te kwader trouw de transactie waren aangegaan, bleek noch voor de rechter noch het hof een rol te spelen.

Wilt u meer weten over economische en juridische eigendom bij het kopen van een huis? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: SDU Opmaat 16/8 2019/0012 ECLI:NL:GHDHA:2018:3436.