Huizenprijzen in toom houden met realistischer taxaties

Printvriendelijke versie

Het wordt voor mensen die op zoek zijn naar een (ander) huis steeds moeilijker om een betaalbaar huis te kopen. Dat komt omdat de markt flink oververhit is en er maar een beperkt aanbod is. Volgens De Nederlandse Bank (DNB) ligt er een belangrijke taak voor taxateurs om de juiste waarde van een huis te bepalen. DNB vindt dat taxateurs zich te veel laten leiden door koopprijzen.

De Nederlandse Bank stelt dat de kwaliteit en onafhankelijkheid van woningtaxaties beter moeten worden. Met de huidige werkwijze worden volgens DNB huizen systematisch overgewaardeerd. Die overwaardering leidt weer tot prijsstijgingen.
Samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën maakt DNB zich zorgen over de prijsstijgingen en het beperkte aanbod. Daarmee komt de betaalbaarheid steeds verder onder druk. Alle drie pleiten zij voor een groter en beter passend woningaanbod, lagere fiscale subsidies en stabiele en strenge leennormen. Verder vinden zijn het belangrijk dat de hypotheekrenteaftrek verder wordt afgebouwd. De reden daarvan is dat zijn gevaar zien in de hoge schulden van huishoudens en de daaruit voortvloeiende kwetsbaarheid.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Taxlive 13/3/19 ANP.